Co je panela? Lahodné a zdravé sladidlo, které musíte vyzkoušet

V poslední době je moderní nahrazovat rafinovaný bílý cukr alternativními sladidly, a to je určitě dobře! Naprostá většina z nich je zdravější a také chutnější. Mezi alternativami cukru má své místo také panela - surový organický cukr, který se v bio kvalitě vyrábí tradičně - bez použití technologie ze šťávy cukrové třtiny. Má výbornou chuť a určitě by neměla uniknout vaší pozornosti. Dnes si povíme, jak se vyrábí a jaké jsou výhody tohoto nerafinovaného cukru oproti klasickému sladidlu.

360_F_270144475_VJYArPF6ivuIkgT1fjsqnV0awXvixB0I

Je zvláštní, jak se věci mění. Víte, že tomu není tak dávno, co byl bílý cukr výsadou vyšších vrstev a běžní lidé ho využívali jen svátečně? Bílý rafinovaný cukr byl velmi drahý a těžko dostupný, a tak se běžně sladidlo cukrem třtinovým nebo medem. A dnes je to přesně naopak. Lidé totiž zjistili, že rafinovaný cukr sice vypadá hezky na pohled, ale mimo okamžitý přísun energie tělu nedodá vůbec nic. Čím dál víc spotřebitelů se snaží nahrazovat zpracované a rafinované potraviny přírodními alternativami, mezi které patří i panela.

Panela se tradičně vyrábí a konzumuje v Latinské Americe, kde se cukrová třtina hojně pěstuje. Část z ní je použita na výrobu biopaliva, ale většina se používá k výrobě třtinového cukru a panely, které jsou oblíbené nejen ve své domovině, ale dávno se rozšířily po celém světě.

Jak se vyrábí panela?

Sladidlo panela se nejčastěji vyskytuje v Latinské Americe, Asii a oblasti Karibiku. Naprostá většina bio panely se vyrábí ručním sklízením cukrové třtiny, která se pak ručně nakrájí, dopravuje do mlýna, drtí a vaří v kotli. Šťáva se poté přefiltruje na nečistoty a svaří do husté konzistence připomínající sirup. Varem se ze sirupu odstraní obsah vody a sirup se poté nalije do bloků a kuželových forem. V těchto tvarech se panela tradičně nakupuje, ale v posledních letech letech výrobci panelů vytvořili inovativní techniky pro rozmělňování panely na prášek. Ve volně tekoucích, jemných, měkkých granulích se panela mnohem snadněji používá při vaření, pečení a výrobě nápojů.

Tento tradiční způsob výroby v malém měřítku je ceněný, protože udržuje v panele vysoký obsah melasy. Je to právě melasa (zbytek po vykrystalizování cukrové řepy či cukrové třtiny), která propůjčuje panele její výraznou, lehce nasládlou chuť a vůni. Melasa zároveň obsahuje přirozeně se vyskytující vitamíny, minerály a antioxidanty, které nenajdete v cukrech procházejících procesem průmyslové rafinace. Na rozdíl od melasy je však chuť panely jemnější.

Cukr versus panela

Většina konvenčních cukrů – jako ty, které koupíte v obchodě s potravinami – je známá jako rafinované cukrové produkty. „Rafinovaný“ označuje proces, kterým se cukr vyrábí. Rafinované cukry se zpracovávají pomocí stroje, který funguje jako odstředivka. Účelem stroje je oddělit melasu od krystalu cukru.

Naproti tomu cukr panela je produkt zpracovávaný jen částečně, takže většina přírodní melasy v ní zůstává. Protože se panela stále vyrábí tradiční technologií a bez průmyslového zpracování, patří mezi nejlepší alternativu cukru. Navíc je také šetrná k životnímu prostředí. Jedinou vadou na kráse pro nás v České republice je bohužel její nutnost dovozu - v Česku se cukrová třtina pěstovat nedá. Panela tak má za sebou větší uhlíkovou stopu.

istockphoto-1179787361-612x612

Pozor! Nenechte se však napálit, některé hnedé cukry se jen dobarvují karamelem, aby vyvolávaly dojem zdravějšího sladidla.

Proč doma sladit panelou?

Tenhle lahodný hnědý cukřík má spoustu výhod.

  • Skvělá pro vaření, pečení o do nápojů

Panela výborně zastoupí hnědý i bílý cukr v kávě, čaji, smoothie i míchaném drinku. Doplňuje jejich chuť a dodává jim vítané minerály. Jako alternativa cukru při pečení je skvělá volba, protože dodá pokrmům nádech karamelu.

  • Její chuť je vždy jiná

Stejně jako sýr nebo víno se vlastnosti a chuť panely liší podle regionu, ve kterém se vyrábí. Faktory, jako je půda a klima ovlivní to, jak panela bude chutnat. V některých případech je výsledkem ovocná chuť, jindy voní po květinách a někdy v ní zase cítíte příchuť kramelu.

  • Tělu dodá vitamíny a minerály

Panela obsahuje spoustu prospěšných látek, minerálů a vitamínů. Najdete v ní například draslík, vápník, hořčík, mangan a vitamíny A, B, C, D a E. Obsahuje také víc komplexních sacharidů než běžné cukrové produkty, což znamená, že se energie získaná z ní uvolňuje postupně. To ocení třeba sportovci.

  • Udržitelnost

Panelu stále vyrábí tradičními technologiemi drobní farmáři v Kolumbii a dalších regionech Latinské Ameriky. Mnohé z nich jsou organické farmy, které využívají udržitelných procesů výroby a mají nejrůznější certifikace. Její koupí tak drobné farmáře podpoříte - třeba v Kolumbii je produkce panely pro farmáře hned druhým největším zdrojem příjmů po kávě.


Vyzkoušejte panelu i vy. Pořídit ji můžete i na našem e-shopu. Kvalitní přírodní Panela od značky Uncaria vám určitě zachutná.

3355_panela-raw-organic

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení