Kakao a čokoláda? A co takhle raději karob?

I když každý ví, co je to čokoláda a pravděpodobně ji alespoň jednou v životě ochutnal, málokdo vlastně ví, co je karob. Pokud si pečlivě neprohlížíte regály ve zdravé výživě, nejspíš jste se s ním nesetkali. Ačkoliv jsou si karob, kakao a čokoláda jakožto suroviny zdánlivě podobné, pocházejí z odlišné rostliny a mají odlišné nutriční hodnoty. Jaký je tedy hlavní rozdíl mezi karobem a kakaovými boby? Kakaové boby, ze kterých se vyrábí čokoláda, pochází z kakaovníku, karob se sklízí ze stromu jménem rohovník obecný. Zatímco je čokoláda přirozeně hořká, karob je sladký. Proč zařadit karob do vašeho jídelníčku a co z karobu připravit? 

Co je to karob?

Začněme popisem rohovníku. Původ této dřeviny s latinským názvem Ceratonia siliqua dodnes není znám, ale nejspíše bude jeho domovinou oblast blízkého východu a Středomoří. Arabsky ho znají jako kharrūb, hebrejsky se čte haruv, ale možná jste jeho jméno slyšeli i ve spojení “svatojánský chléb”. To proto, že to byl údajně právě karob, kterým se dle biblických překladů Jan Křtitel živil v Judské poušti.

carob upravená

 

Rohovník obecný je stálezelený strom, který dorůstá výšky asi 10 metrů. Patří mezi luštěniny, jeho plodem jsou lusky, kterým se říká karob. A tyhle lusky karobu se používají k jídlu už více jak 5 000 let! Nejdřív ale musí na sluníčku dozrát do hněda a je nutné z nich odstranit semena, než se člověk pustí do jídla.

Z karobových lusků se připravuje spousta dobrot. Mohou se usušit a namlít na karobový prášek, který má stejnou konzistenci jako kakao. Takto se připravuje i karobová mouka, která je v podstatě to samé. Z lusků se pak extrahováním získává karobový sirup, který je skvělým přírodním sladidlem. Vyrábí se z něho také výborná karobová čokoláda nebo karobová poleva na sladkosti a dezerty.

Zdravý karob - proč mu dát šanci?

I když není karob zdaleka tak populární jako kakao nebo čokoláda, dá se používat  podobným způsobem a má spoustu zdravotních výhod. Už staří Řekové si ho pro jeho nutriční hodnoty velmi cenili. 

Karob si oblíbíte hlavně proto, že:

  • Na rozdíl od kakaových bobů neobsahuje kofein a nenabudí vás tolik, jako čokoláda, což se v mnoha situacích hodí.
  • Mohou si ho dopřávat i lidé s alergií na kakao. Alergie na karob je velmi vzácná.
  • Je přirozeně sladký a není třeba ho uměle doslazovat cukrem.
  • Karobový prášek má třikrát více vápníku než kakaový prášek.
  • Karob má o sedmnáckrát méně tuku než kakao.
  • Karob má o třetinu méně kalorií než kakao.
  • Spousta kakaové produkce se z Jižní Ameriky přenesla do “levnější” rovníkové Afriky, kde však na plantážích pracují děti a chudí lidé ve špatných podmínkách. Plantáže navíc podporují odlesňování. Vyměňte tak alespoň někdy čokoládu za karob.

Karob je zkrátka zdravější alternativou kakaa. Samozřejmě nedokáže konkurovat známé čokoládové vůni, ale můžete ho bez obav přidat do zmrzliny nebo moučníků. V pečivu ho od klasického kakaa rozeznáte jen stěží. Protože obsahuje velké množství vlákniny, je vhodný i při redukčních dietách a snižuje špatný cholesterol v krvi. Navíc přispívá k dobrému trávení a vylučování. Mimo to obsahuje karob vitamíny skupiny B, spoustu vápníku, hořčík, železa, draslík, chrom, mangan a měď. Tedy spoustu vitamínů, minerálů a prospěšných stopových prvků.

Zaujal vás karob? Pak ho určitě neváhejte využít v kuchyni. Na internetu najdete spoustu receptů z karobu. My jsme pro vás přichystali jeden pro inspiraci. Po lahodném banánovém chlebíčku s karobem se u vás doma jen zapráší. A nejlepší na tom je, že z takového mlsání nemusí mít nikdo špatné svědomí.

Recept na banánový chlebíček s karobem

Suroviny:

  • 3 zralé banány
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 70 g oleje
  • 150 ml mléka
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 70 g strouhaného kokosu
  • 50 g karobového prášku
  • 200 g polohrubé mouky
  • 6 g kypřicího prášku
  • špetka soli

Jak na to? Dva banány rozmačkejte na pyré. V míse vyšlejekte vejce s cukrem, přidejte rozmačkané banány, olej, mléko a směs řádně promíchejte. V druhé míse smíchejte všechny suché suroviny a poté je promíchejte s tekutou směsí. Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem, vlijte do ní těsto, poslední banán přepulte a vložte nahoru. Pečte na 170 stupňů asi 45 minut.

Tip: Lahodný karob v prvotřídní kvalitě můžete pořídit i na našem eshopu. Vyzkoušejte Algarrobo od Uncaria - peruánský karob.


3148

 

Zajímavost o karobu

Připomíná vám slovo karob výraz karát? To je docela možné, protože právě z plodů rohovníku se jednotka pro vážení zlata a drahých kamenů vyvinula. Respektive tedy z jeho semen. Karob, tedy rohovník, totiž v oblasti Středomoří rostl v minulosti velmi hojně, a když bylo potřeba něco zvážit, všichni měli jeho semínka po ruce. A tak se z hmotnosti semene odvodila jednotka hmotnosti zlata a drahokamů, která se využívá dodnes.  Z arabského názvu kharrub se postupně vyvinulo české pojmenování karát.

Dnes se karobová semínka používají pro výrobu karobové gumy karubinu, která slouží jako zahušťovadlo a stabilizátor v potravinách. Najdeme ho pod označením E410.


Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení