Proč místo po cukru sáhnout po medu

Med a cukr - společně perfektně fungují v peelingu či pleťové masce, ale když přijde na jídlo, které sladidlo vládne? Často slýcháme, že med je zdravější alternativou cukru, je to skutečně pravda? V čem se od cukru od medu liší a jaké jsou výhody medu? Pojďte si v tom udělat konečně jasno!

Co je med?

Každý ví, že včely vyrábějí med z květového nektaru (a nebo medovice, co jsou výměšky hmyzu na jehličí). V tomto lepkavém sladidle je ale mnohem víc. Med se skládá ze dvou druhů cukru - z fruktózy a glukózy, a vody. Existuje spousta druhů medů, včetně akátového, lipového či slunečnicového. Med se také liší svou barvou v závislosti na zdroji nektaru. U nás jsou nejběžnější světlé květové medy a tmavé medy medovicové (lesní).

med

Jaké jsou výhody medu?

Protože med pochází z přírodního zdroje, obsahuje spoustu prospěšných složek, jako jsou enzymy, aminokyseliny, vitamíny B, C, minerály a antioxidanty. Antioxidanty v medu obsahují flavonoidy (tzv. vitamin P). Med má také vyšší obsah fruktózy než glukózy, což znamená, že můžete použít menší množství a přesto zažene chuť na sladké. Některé studie (např. tato Finská) prokazují, že surovový a nepasterizovaný med se stopami pylu může pomoct lidem od sezónních alergií.

Med má i další léčivé účinky. Je známo, že tiší bolest v krku dráždivý kašel. Hojně se využívá i v kosmetice.

Jaké jsou nevýhody medu?

I když má med mnoho přínosů pro zdraví, není vhodné ho konzumovat příliš. Zaprvé má poměrně vysoký obsah kalorií - lžíce má cca 64 kalorií. Pokud trpíte cukrovkou nebo vysokým glykemickým indexem, taky pro vás nebude to pravé ořechové.

Co je cukr?

Cukr se vyrábí z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Taky obsahuje glukózu a fruktózu, které jsou vzájemně spojené a vytvářejí sacharózu. I když pochází z přírodních zdrojů, prochází výrazným zpracováním, než se dostane na váš stůl. Bílý, hnědý i surový třtinový cukr se používají nejčastěji.

Jaké jsou výhody cukru?

Ačkoliv nemá přidanou nutriční hodnotu medu, má cukr výrazně nižší obsah kalorií - jedna lžíce jich obsahuje asi 48. Cukr je také levnější, snadněji dostupný a má dlouhou trvanlivost. Obecně se také považuje za lepší volbu při pečení.

Jaké jsou nevýhody cukru?

Protože cukr prochází zpracováváním a rafinací, nemá žádné zbytkové živiny. Jeho kalorie jsou prostě prázdné. Surový cukr je mnohem méně rafinovaný než jeho bílý bratr, ale ani ten nemá žádné nutriční výhody. Cukr má mnohem vyšší glykemický index než med a může rychle zvýšit hladinu cukru v krvi, což následně vede k prudkému poklesu. (Proto někdy cítíte nával energie, a pak strmý pokles, když si dáte čokoládovou sušenku).

ibrahim-ozdemir-rRDHlkSyoxY-unsplash

Vysoká konzumace cukru může také vést k různým zdravotním problémům, včetně přibírání na váze, obezitě, zubnímu kazu a nealkoholickému ztučnění jater (protože vaše játra musí tvrdě pracovat, aby zpracovala rafinovanou fruktózu).

Jaká je tedy lepší volba?

Když na to přijde, umírněnost je ideální strategie, když přijde na obě sladidla. Nadměrná konzumace kteréhokoliv z nich může vést vést k vážným zdravotním problémům. Přesto všechno med vychází ze souboje rozhodně lépe.

Shrneme si, proč med v souboji s cukrem jednoznačně vítězí:

  • Med je sladší, takže ho můžete použít méně.

Lidé, kteří nahradili med cukrem se těší z úbytku na váze. Med je prostě sladší, a i když je o něco kaloričtější, stačí ho mnohem méně k oslazení stejného množství potravin.

  • Med nezvedne hladinu cukru v krvi jako bílý cukr.

Surový med a bílý cukr jsou sacharidy a oba obsahují dva primární cukry: fruktózu a glukózu. Ale bílý cukr je cukr ze 100 % (50 % fruktóza a 50 % glukóza), zatímco surový med obsahuje asi 85 % (poměr fruktózy a glukózy závisí na odrůdě). Zbývajících 15 % medu tvoří voda, pyl a stopové prvky. Díky tomuto odlišnému složení se bílý cukr vstřebává do těla a krve rychleji než med. Absorpce cukru se měří pomocí glykemického indexu (GI). Bílý cukr má GI 65, zatímco většina odrůd květového surového medu má GI v rozmezí 35 až 55. To znamená, že surový med poskytuje rovnoměrnější hladinu energie po delší dobu ve srovnání s bílým cukrem.

  • Surový med obsahuje další důležité živiny.

Už jste někdy slyšeli větu, že bílý cukr jsou prázdné kalorie? To proto, že cukr obsahuje cukry, a nic jiného. Ale surový med se může pochlubit dalšími živinami, včetně aminokyselin, enzymů, vitamínů a minerálů. Tyto fytochemikálie mají antimikrobiální, protiplísňové a antioxidační vlastnosti. Společně přispívají k silnější imunitě.

  • Konzumace surového medu poskytuje další zdravotní výhody.

Kromě potřebné energie a posílení imunity má med další esa v rukávu. Je osvědčeným prostředkem tlumícím kašel a bolesti v krku. Pomáhá zmírnit podráždění dutin. Je také lépe stravitelný než bílý cukr. A mléko s medem? To je osvědčená babičkovská rada na sladký spánek.

  • Med chutná lépe.

Bílý cukr je prostě bílý cukr. Asi ho nepůjdete mlsat lžičkou, když vás popadne chuť na něco sladkého. Med nabízí širokou plejádu chutí, přes květinové až po ovocité příchutě. Dá se kombinovat se spoustou dalších surovin, jako je třeba káva, rakytník, skořice, ovoce a další.

Mrkněte na náš e-shop. Najdete v něm širokou nabídku klasických i ochucených medů od českých medařů. Kvalitní medík vám přijde vždycky vhod!

med3

Nakonec přidáme 3 tipy, jak omezit sladidla v jídelníčku:

  1. Upravte příjem. Místo plné lžíce medu či cukru do čaje nebo cereálií prostě zkuste osladit jen půlkou. Při pečení snižte požadované množství cukru o třetinu. Stále bude vše sladké, ale s méně kaloriemi.
  2. Nahraďte sladké extrakty kořením. Jste zvyklí do pečení či jídel přidávat vanilkové a mandlové extrakty? Raději sáhněte po skořici či muškátovém oříšku.
  3. Sáhněte po ovoci. Chápeme, že občas vás touha po cukru může tvrdě zasáhnout. Místo toho, abyste se vrhli na tabulku čokolády ale zkuste vzít kousek ovoce. Cukr obsahuje taky a je mnohem zdravější.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení