Camu Camu - Král vitamínu C a posilovač imunity. Účinky, použití a dávkování
Camu Camu je amazonský keř rostoucí v divokých oblastech povodí řek Nanay, Ucayali, Marañon a Tigre. V období intenzivních dešťů jsou někdy celé keře ponořené i delší dobu pod vodou, zřejmě jim tato ,, zálivka“ prospívá, jelikož následně jejich větve hojně pokryjí krásné, bílé a voňavé květy. To co je na této rostlině nejhodnotnější jsou ale malé, kulaté, červené plody, se šťavnatou, kyselou dření, růžovou šťávou a jedinečným aroma.
Král vitamínu C
Právě plody Camu camu jsou největším „výrobcem” přírodního vitamínu C v říši květin, jeho množství nesrovnatelné s jinými rostlinami. Obsah Vitaminu C v Camu Camu je 30-60 x vyšší než v pomerančích a 2-3x vyšší než v tak vysoce ceněné Acerole.
Plody Camu camu obsahují i vápník, draslík, železo, riboflavin (vit. B2), niacin (vit. B3), fosfor, bílkoviny, aminokyseliny a flavonoidy značně usnadňující vstřebání vitamínu C organismem.
Účinky Camu Camu
Vitamín C obsažený v Camu Camu je jedním z nejlepších přírodních prostředků proti rychlému stárnutí organismu a pomáhá všude tam, kde se projevuje jeho nedostatek. Posiluje a chrání játra, pomáhá při jejich virovém zánětu, pomáhá předcházet revmatickým chorobám a artróze, mírní již existující zánětů a snižuje bolesti kloubů, účinně chrání před chřipkou a nachlazením, před infekcemi, chorobami dýchacích cest, astmatem, kašlem, záněty průdušek, plic a vedlejších nosních dutin, chrání oční sítnici a oční nervy, pomáhá při problémech spojených s viděním, zabezpečuje před očním onemocněním, pomáhá udržet v dobrém stavu srdce, cévy a krevní oběh, usnadňuje hojení ran a popálenin, působí rovněž proti vředům a oparům, chrání před neurodegenerativními chorobami, demencí, Alzheimerově chorobě, zhoršení koncentrace a paměti, pomáhá při nervozitě, depresi, vysokém krevním tlaku, cukrovce, podporuje lepší náladu a zvyšuje vitalitu, má zásadní význam při tvorbě spermatu, pomáhá překonat již existující infekce. Je prevencí mnoha chorob.
Způsob použití Camu Camu
Camu Camu lze konzumovat v různých podobách. V Peru je populární šťáva z plodů vynikající chuti. Koupit lze i džemy. Populární je i prášek ze sušených a mletých plodů (nebo extrakt v prášku), ze kterého lze vyrobit osvěžující nápoj. Celé mleté plody, včetně slupky a pecky se dávají do kapslí.
Dávkování Camu Camu
Prášek k přípravě nápoje: 1 rovnou lžičku rozmíchat ve vodě nebo přidat do ovocného nápoje. Má kyselou, osvěžující chuť.
Camu Camu prášek můžeme použít pro obohacení barvy a chuti různých dezertů, cukrovinek i zmrzliny.
Kapsle: podle obsahu vitamínu C - 1- 4 kapsle denně zapít vodou.
U Camu camu doporučuji hlídat chuť a barvu, pokud výrobce používá jen čistou dužinu, např. fa. Uncaria, Camu camu má lahodnou svěží chuť a růžovou až lososovou barvu, na takovém Camu camu si pochutnáte. Bohužel, se stává že někteří výrobci melou s dužinou i pecku, která kazí chuť tohoto lahodného ovoce, a místo příjemné chuti se setkáme s chutí ,, borovicové“ a hořké a je problém tento prášek pozřít.