Bambucké máslo

Oblíbená kosmetická přísada bambucké máslo pochází z tuku semen stromu Máslovníku afrického. Pomáhá výborně chránit a hydratovat pokožku. Obsahuje množství vitamínů.

 

Jak vás asi napadne podle druhového názvu, Máslovník africký roste v západní a střední Africe. Jiným jménem je známý také jako karité nebo shea (odtud pak shea butter). Jedná se o jediného zástupce rodu Vitellaria a pro svůj růst vyhledává hlavně slunné savany. Opadavý máslovník roste až do výšky 25 metrů a plodí olejnatá semena, ze kterých se vyrábí bambucké máslo. To se využívá nejen v kosmetice, ale také jako tuk na smažení a vaření. Máslovník má tvrdé dřevo, které v Africe používají na stavební konstrukce, podlahy, lodě, ale i nástroje, misky a další výrobky.

 

Jak se vyrýbí bambucké máslo? Máslovník plodí plody velikosti švestky, kterých je možné na jednom stromě posbírat až 45 kg. Z každého kilogramu ovoce pak zůstane asi 400 g semen, které se vaří a suší na slunci. Poté se zbavují skořápky, dále se praží, melou a proplachují, dokud z nich nezůstane tuk - bambucké máslo. Tento proces je tradiční a poměrně zdlouhavý, je proto třeba si bambuckého másla vážit. 

Bambucké máslo je hojně využívané v kosmetice. Obsahuje nenasycené kyseliny a vitamíny B, D, F, E a A. Právě díky nim perfektně chrání pokožku, vyživuje ji a hydratuje. Při pravidelném používání oddaluje proces stárnutí a mírní vznik vrásek. Bambucké máslo je výborné pro namáhanou a suchou pokožku - skvěle hojí popraskané ruce, paty a hojí drobné oděrky. Kůži chrání před nepříznivými vlivy jako je slunce, vítr či déšť. Mazat ho můžete po celém těle.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení