Bambucké máslo

Oblíbená kosmetická přísada bambucké máslo pochází z tuku semen stromu Máslovníku afrického. Pomáhá výborně chránit a hydratovat pokožku. Obsahuje množství vitamínů.

 

Jak vás asi napadne podle druhového názvu, Máslovník africký roste v západní a střední Africe. Jiným jménem je známý také jako karité nebo shea (odtud pak shea butter). Jedná se o jediného zástupce rodu Vitellaria a pro svůj růst vyhledává hlavně slunné savany. Opadavý máslovník roste až do výšky 25 metrů a plodí olejnatá semena, ze kterých se vyrábí bambucké máslo. To se využívá nejen v kosmetice, ale také jako tuk na smažení a vaření. Máslovník má tvrdé dřevo, které v Africe používají na stavební konstrukce, podlahy, lodě, ale i nástroje, misky a další výrobky.

 

Jak se vyrýbí bambucké máslo? Máslovník plodí plody velikosti švestky, kterých je možné na jednom stromě posbírat až 45 kg. Z každého kilogramu ovoce pak zůstane asi 400 g semen, které se vaří a suší na slunci. Poté se zbavují skořápky, dále se praží, melou a proplachují, dokud z nich nezůstane tuk - bambucké máslo. Tento proces je tradiční a poměrně zdlouhavý, je proto třeba si bambuckého másla vážit. 

Bambucké máslo je hojně využívané v kosmetice. Obsahuje nenasycené kyseliny a vitamíny B, D, F, E a A. Právě díky nim perfektně chrání pokožku, vyživuje ji a hydratuje. Při pravidelném používání oddaluje proces stárnutí a mírní vznik vrásek. Bambucké máslo je výborné pro namáhanou a suchou pokožku - skvěle hojí popraskané ruce, paty a hojí drobné oděrky. Kůži chrání před nepříznivými vlivy jako je slunce, vítr či déšť. Mazat ho můžete po celém těle.