Dýňový olej

Dýňový olej se získává lisováním dýňových semínek. Patří mezi oblíbené kosmetické oleje i dochucovadla v kuchyni. Obsahuje mnoho minerálů.

 

Dýňový semínka jsou oblíbenou pochoutkou. Když je ale neopražíte nebo nezapečete do chleba, dá se z nich vylisovat lahodný dýňový olej. Dýně má svůj původ pravděpodobně v Severní Americe, odkud se do Evropy dostala prostřednictvím zámořských objevů v 15-16. století. Některé prameny však hovoří o tom, že byla dovezena z Indie. Tuto lahodnou zeleninu všichni určitě znáte, její síla však spočívá i v semínkách, které najdete uvnitř. Když se semena vylisují, vznikne lahodný dýňový olej, který lze přidat třeba do salátů, polévek nebo jiných studených pokrmů. Dýňový olej se však používá i v kosmetickém průmyslu. Je totiž bohatý na množství minerálů, hlavně zinek. Ten se stará o pevné nehty, podporuje růst vlasů a má skvělý účinek na pleť. Díky zinku je kůže pružná a regenerovaná. Zinek také působí proti zánětům a pomáhá na akné.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné