Kurkuma

Oblíbené žluté koření kurkuma se využívá hlavně v asijských jídlech. Víte však, že umí i víc než jen dochutit pokrmy? Kurkuma patří mezi oblíbené rostliny etnomedicíny.

 

Kurkuma mletá, které se také říká indický šafrán, pochází z mletého vařeného a následně sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého. Kurkumovník je tropická bylina, která patří do čeledi zázvorníkovité, stejně jako zázvor. Vytrvalá bylina je pro lidi důležitá hlavně kvůli svému oddenku, který se suší a z něho se pak vyrábí kurkuma. Známé koření lze používat samostatně, ale je nedílnou součástí různých kořenových směsí, jako například kari. Kurkuma patří k důležitým kořením v kuchyních Asie - v indické, perské či thajské. Mimo koření se z ní vyrábí také kurkumová moučka, která se využívá k zahuštění pokrmů.

Výrazně žluté barvení kurkumy způsobuje barvivo jménem kurkumin. Používá se tak mimo dochucení i k obarvení rýže, omáček či polévek. U potravin zvyšuje jejich trvanlivost. Kurkumin má zemitou chuť, která je lehce nahořklá a podobná hořčici. Používá se také do worcestrové omáčky.

Kurkuma ale není jen koření, má bohaté využití i v přírodní medicíně, a spoustu zdravotních účinků má i potvrzených oficiálně. Kurkuma podporuje dobré trávení a správnou činnost jater. Přispívá k dobré funkci srdce a kardiovaskulárního systému a posiluje krevní oběh. Patří také mezi významné antioxidanty, pomáhá budovat obranyschopnost a přirozenou imunitu. Důležité jsou také její protizánětlivé účinky. Přispívá k lepší pohyblivosti kloubů a podporuje dobrý stav kostí. Má také blahodárný vliv na nervovou soustavu a dýchací systém. Skvěle působí také na pokožku. Její přínos pro člověka je tedy velmi široký. 

Pro účely etnomedicíny se konzumuje kurkuma v prášku buďto v jídle nebo v ji můžete rozmíchat s vodou a vypít.