Myrha

Myrha je sušená pryskyřice ze stromu myrhovníku, který pochází z Etiopie a Somálska. Existují i další druhy “nepravé” myrhy. Používá se podobně jako kadidlo.

 

Myrha produkt dodnes velmi ceněný, v minulosti však ještě více. Jedná se o pryskyřici modrozelené barvy, kterou produkuje strom zvaný myrhovník pravý. Původní a jedinečný latinsky zvaný Commiphora myrrha pochází ze Somálska a Etiopie a produkuje myrhu s názvem “herabol”. Jako myrha však bývý označovaná i směs různých pryskyřic ze stromů rodu Commiphora a Balsamodendron - známá je například indická myrha nebo myrha “bisabol”, kterou produkuje myrhovník na Arabském poloostrově.

Tajemná myrha měla ve starověku mnohdy cenu vyšší než zlato. Známá byla i ve starém Římě, kdy si jí cenili 5x více než kadidlo, které se nakonec stalo známější než myrha. Tato sušená pryskyřice se využívala hlavně v rámci pohřebních obřadů, kdy se pálila, aby zamaskovala zápach z pálených těl. Myrha byla také jedním z darů, které nesli Ježíškovi do Betléma Tři králové.

Myrha může mít různou úroveň kvality - ta se pozná podle její jasnosti, lepivosti na čerstvém rozlomení nebo podle tmavosti. A jak myrha voní? V surovém stavu většinou ostře, ale zároveň příjemně, a také hořce, což ostatně poukazuje i na hebrejské “murr” či “maror”, z čehož vzniklo její pojmenování. Když se myrha zapálí, vůně je těžká, nahořklá a má lehce vanilkový nádech. Je to vůně velmi silná a proto se s ní i v parfumérském průmyslu zachází opatrně. Myrha se v minulosti využívala také jako balzamovací mast a jako složka při výrobě kadidla.

Dnes se myrha využívá v kosmetice, parfumerii a někdy i v léčivých mastech a přípravcích. Najít ji můžete také ve vonných jehláncích, kde se kombinuje s posvátným dřevem kopál.