Ořešák
Ořešák královský je nejznámějším zástupcem čeledi ořešákovitých. Jeho jméno je také ořešák vlašský a plodí oblíbené vlašské ořechy. Tato dřevina má významnou roli v přírodní medicíně.
Mezi nejmohutnější stromy, se kterými se na území České republiky můžeme setkat rozhodně patří ořešák královský. Nádherná dřevina dorůstá výšky až 45 metrů a často se chlubí širokou a košatou korunou. Patří mezi nejvyhledávanější a nejhojněji pěstované dřeviny na světě - má totiž pro člověka i přírodu spoustu výhod. Jeho domovinou je však pravděpodobně Balkán, a centrální Asie, kde na něho můžeme narazit až v úbočích Himalájí. Jeho obliba začala už ve starověku, takže se rychle rozšířil do dalších částí světa - dnes ho najdete v Evropě, ale i v Severní a Jižní Americe. Ořešák miluje nížinné oblasti s úrodnou půdou. Jeho listy obsahují látky, které odpuzují hmyz, proto se dříve hojně vysazoval u hnojišť.
Ořešák je statný opadavý listnatý strom, který má tužší tmavozelené zpeřené listy. Kvete v dubnu a květnu samčími jehnědami a samičimí květy. Plodem jsou nám známé vlašské ořechy, které se skrývají v zeleném obalu a skořápce. Strom plodí teprve po 15 letech života.
Ořešák skýtá bohaté možnosti využití. Předně si rádi pochutnáváme na vlašských ořeších, které jsou plné výživných látek. Obsahují zhruba 70 % tuku včetně nenasycených mastných kyselin, spoustu bílkovin a něco málo sacharidů. Využívají se v cukrářském průmyslu, ale skvělé jsou i samotné. Z nezralých ořechů se vyrábí ořechový likér nebo také pálenka ořechovice. Významní je i ořechové dřevo, které je kvalitní a rychle roste. Vyrábí se z něho nábytek, pažby pušek, šperky i drobné užitné předměty. Pro účely přírodního barvířství se využívá kůra, listy i nezralé plody. Extrakt z ořešáku má své využití i v kosmetice - může být součástí opalovacích olejů a šamponů.
Samostatnou kapitolou je využití ořešáku v přírodní medicíně. Podporuje hladinu lipidů v krvi a pomáhá posilovat přirozenou obranyschopnost.