Papaya

Papaya, česky pak Papája obecná patří mezi známé a oblíbené tropické ovoce. Pro její velké oranžové plody ji milují lidé po celém světě. Málokdo však ví, že papája má také své místo v etnické medicíně.

 

Papája obecná pochází s největší pravděpodobností ze Střední Ameriky, odkud se postupně rozšířila do nejrůznějších tropických oblastí. Zajímavé je, že papája obecná je jediným druhem rodu papája, tak výjimečná je. Ačkoli jsou plody papáji velké a těžké, překvapivě nerostou na stromě, ale na mohutné bylině s dřevnatějícím stonkem, která dorůstá výšky až 10 metrů. Jejich vyšlechtěná podoba však roste jen 2 metry vysoko, aby se usnadnilo sklízení plodů. Od stromu se odlišuje hlavně tím, že její kmen není v podstatě kmen, lodyha - je dutá a neobsahuje dřevo. Koruna “stromu” je tvořena trojúhelníkovými, výrazně vykrojenými listy, které jsou opadavé. Listy jsou dlouhé až 75 cm, řapíky pak až 40 cm. Díky těmto vlastnostem papája na pohled připomíná palmu.

Papája kvete samčími a samičími květy. Samičí jsou umístěné velmi blízko lodyhy, takže následné plody na rostlině drží podobně jako kokosy u kokosové palmy. Plodem papáji jsou bobule, které však na rozdíl od běžných boblulek mívají hmotnost i 10 kilogramů. Sladká dužnina je růžovo oranžová a patří mezi oblíbenou pochoutku lidí i zvířat. Ve středu této obří bobule hruškovitého tvaru pak najdete černá semena. Zajímavé je, že papája roste velmi rychle. Pěstuje se ze semínek a do půl roku dokáže vyrůst až do 2 metrů. Plody nese po třetím roce života a dožívá se až 25 let. S oblibou se pěstuje na plantážích.

Papáju lidé milují pro její šťavnaté plody, které jsou výborné čerstvé, kompotované i sušené. Používají se pro přípravu marmelád, ovocných smoothies, přidávají se do salátů. Černá semena se využívají jako náhražka pepře, protože mají podobnou ostrou chuť. Jíst se dají i mladé listy, které se zpracovávají jako špenát. Papája produkuje latex, který je bohatý na enzymy, zejména papain. Ten se využívá v kosmetice a v lékařství.

Papája ale patří i mezi oblíbené rostliny přírodní medicíny. Využívají se listy papáji, které obsahují množství alkaloidů, saponinů a dalších prospěšných látek. Přispívají k normálnímu trávení a pomáhají budovat přirozenou imunitu. Papája je také bohatá na vitamíny A, B, C, E a K. Odvar z listů papáji se dá využít i jako pleťové tonikum.