Camu camu

Pod indiánským názvem camu camu se skrývá strom Myrciaria dubia, který roste v Jižní Americe. Jeho plody obsahují vysoký podíl vitamínu C.

 

Pojmenování camu camu dali keřovitému stromku indiáni, latinsky se však nazývá Myrciaria dubia. Narazit na něho můžete v Brazílii a Peru, a to převážně v povodí řek. Strom dorůstá nízké výšky zhruba 3-5 metrů a pro své bohaté větvení často mívá i podobu keře. Domorodí obyvatelé si ho cení hlavně kvůli drobným plodům, které mají podobu červenofialových jablíček se žlutou dužninou. Na syrových plodech si ale určitě nepochutnáte, jsou totiž extrémně kyselé a je třeba je upravit. Nejčastěji se suší a následně melou na jemný prášek, který se přimíchává do kaše nebo koktejlů a smoothie. V této podobě jeho kyselá chuť není tak výrazná a díky šetrnému sušení ovoce neztrácí vitamíny.

Camu Camu obsahuje obrovské množství vitamínu C, některé zdroje uvádí, že dokonce 60x více než běžný pomeranč. Není tak překvapením, že vzbuzuje čím dál větší pozornost i v oblastech mimo svou domovinu. Prášek z camu camu je dostupný i u nás, stačí ho rozmíchat ve vodě a lehce dosladit. Vitamín C je skvělým antioxidantem a podporuje imunitu.