Česnek

S česnekem se jistě každý z vás setkal. Známé koření štiplavé chuti má ale využití i v přírodní medicíně. Podporuje imunitu a je antioxidant.

 

Česnek setý, známý také jako česnek kuchyňský asi nemusíme zdlouhavě představovat. Jedná se o známé koření, surovinu, bez které se neobejde základ téměř žádné světové ani české kuchyně. Z česneku využíváme hlavně jeho bulvu, která se schovává pod zemí, méně často pak nať. Jeho chuť je štiplavá, ostrá a pálivá, typické aroma způsobuje látka zvaná alicin. Původem pochází s největší pravděpodobností ze Střední Asie.

Česnek toho umí hodně i z hlediska přírodní medicíny. Zejména podporuje přirozenou imunitu a obranyschopnost. Kdo konzumuje pravidelně hodně syrového česneku, na toho si nemoc jen tak nepřijde. Patří také mezi výrazné antioxidanty. Dále podporuje normální činnost cévní soustavy, dýchacího systému a také má příznivý vliv na duševní pohodu. To ale není vše, česnek pomáhá ulevit od pocitu těžkých nohou, přispívá k dobré činnosti jater a udržuje správnou hladinu cukru v krvi. Proto si ho dopřejte, jak jen to půjde!