Antioxidant
Antioxidanty jsou látky, které v těle fungují jako ochranný mechanismus. Neutralizují škodlivé volné radikály, což jsou nestabilní molekuly, které mohou ohrozit buňky, proteiny, DNA a další důležité složky těla. To v některých případech může vést až k různým zdravotním problémům včetně rozvoje chronických onemocnění, jako je například rakovina, srdeční onemocnění nebo diabetes.
Pokud se volných radikálů nahromadí v těle příliš mnoho, může dojít k takzvanému oxidačnímu stresu. Ten bývá podpořen i dalšími faktory, jako je například nedostatek fyzické aktivity, kouřením, nevhodnou stravou s vysokým obsahem cukru a tuku a také chronickým stresem.
Proto je potřeba mít v těle dostatek antioxidantů, které správně chrání tělo, ale kromě toho mají i další zdravotní výhody. Posilují imunitní systém, udržují vitalitu, pomáhají bojovat proti stárnutí, snižují záněty a fungují i jako prevence proti určitým nemocem.
Typy antioxidantů
Antioxidanty můžeme dělit na přírodní a syntetické. Ty přírodní se v nižších koncentracích přirozeně vyskytují ve vybraných potravinách, zatímco ty syntetické jsou uměle vytvořené. Obecně je dobré se snažit do těla dostávat antioxidanty z první skupiny, a tedy přírodní. Dle dosavadních výzkumů jsou ale i ty syntetické neškodné.
Antioxidanty se využívají i v potravinářském průmyslu jako konzervanty. Přidávají se třeba do olejů, aby se zabránilo jejich žluknutí.
V jakých potravinách je nejvíce antioxidantů?
Antioxidanty jsou obsažené v ovoci, zelenině, různých nápojích, koření nebo i doplňcích stravy.
Z ovoce nejvíce vynikají tmavé bobule, jako například borůvky, aronie, černý rybíz nebo acai berry. Antioxidanty jsou ale nabité i mochyně peruánské, hrozny, jahody i maliny.
U mě na e-shopu seženete:
- extrakt z hroznů
- extrakt s názvem Jasný zrak Ostrovida, jehož součástí jsou mimo jiné i borůvky
- sušené plody mochyně peruánské
- sušené plody mochyně peruánské v čokoládě
- sirup z acai berry
Co se týče zeleniny, tak spoustu antioxidantů má kapusta, špenát, artyčok nebo brokolice. Vyzkoušejte například bylinný čaj z artyčoku.
Mezi koření a bylinky se silnými antioxidačními účinky se řadí česnek, kurkuma, oregano, skořice nebo třeba červený kajenský pepř.
Pořiďte si například:
Silné antioxidanty jsou mimo jiné i vitamíny A, vitamíny C, vitamíny E a další.
Podívejte se na:
- extrakt z plodů Aguaje nabitý vitamínem E
- mletý prášek Camu Camu plný beta-karotenu i vitamínů C
- slisované plody Camu Camu do formy dražé s vysokým obsahem vitamínu C
Pokud se chcete o rostlinách, speciálních termínech nebo o zemích a dalších pojmech souvisejících s Amazonií a etnomedicínou dozvědět více, hledejte je ve slovníku pojmů.