Hercampuri

Mezi hojně využívanou a již tradiční bylinu Jižní Ameriky v přírodní medicíně patří Hercampuri. Roste v horských oblastech Peru a má výrazně hořkou chuť.

 

Hercampuri je bylinka s latinským názvem Gentianella alborosea Gilg. Fabris. Herba. Její český název pak zní hořeček, který odkazuje k její výrazné hořké chuti. Pokud vám taková chuť vadí, čaj připravený z Hercampuri vám zřejmě moc chutnat nebude. Věřte však, že stojí za to ho pít. Bylinka roste v trsech a najdete ji ve vysokých oblastech peruánských And. Je drobnější, má tmavě zelené listy a drobné fialové kvítky. Roste v hůře dostupných oblastech, kde se sklízí výhradně ručně. Zaslouží si proto naši úctu. Její název vychází z původního pojmenování Hjircan Pureck, který v jazyce domorodých indiánů znamená doslova “ten, který kráčí”. Metaforicky tak připomíná léčitele a bylinkáře, kteří v minulosti chodili od vesnice k vesnici a nabízeli lidem v zapadlých oblastech léčivé byliny. Setkat se můžete i s názvem Té Amarago. Až vám ho někdo v Peru nabídne, nebuďte zaskočeni hořkou chutí, v překladu se jedná o “hořký čaj”. Bohužel zde nemůžeme uvádět zdravotní účinky této rostliny, její hojné a dlouhodobé užívání v etnomedicíně jihoamerických kmenů však mluví za vše.