Od 4.7. - 31.8. 22 má TELEFONICKÁ PORADNA DOVOLENOU, v případě dotazů pište, prosím, na mail: INFO@BYLINKYZAMAZONIE.CZ. Děkuji za pochopení. Blanka Čížkovská

Maiz morado

Fialová kukuřice zvaná španělsky maiz morado patří mezi staré odrůdy kukuřice. Je vybavená speciálním pigmentem, který jí dodává tmavě fialovou barvu. Pěstuje se hlavně v Peru. Patří mezi oblíbené suroviny pro etnomedicínu.

 

Kukuřice není pouze ta se žlutými zrnky, jakou ji známe u nás. Existuje i kukuřice fialová, která nese španělské pojmenování maiz morado a pěstuje se v Jižní Americe už po staletí. Patří dokonce k nejstarším kulturním plodinám lidstva. Její zrna jsou na rozdíl od té naší tmavě fialová, což dodává nejrůznějším pokrmům a nápojům zajímavou barvu. Fialová kukuřice roste na území států Peru, Bolívíe, Kolumbie a Ekvádor. Využívá se v kuchyni, ale také jako barvivo. Peruánská fialová kukuřice se pěstuje v Andách v nadmořské výšce okolo 4 000 m. 

Maiz morado patřila mezi oblíbené plodiny prastarých Inků, ale v končinách Jižní Ameriky rostla ještě dříve, než tito slavní obyvatelé začali kontinent obývat. Kukuřice se používá pro přípravu fialového barviva. Pro to je třeba zrnka ponořit do teplé vody a barva se začne uvolňovat. Poté se používá k obarvení potravin i nápojů. Slavný je nápoj chica morada, který vzniká vařením fialových kukuřičných zrn s ananasem, skořcí, hřebíčkem a cukrem v tekutině podobné podobné pudinku, které se říká mazamorra. Oblíbené je také Api smoothie, které se podává horké a přezdívá se mu “dezert Inků”.

Maiz morado však není jen skvělá dobrota. Své využití nachází i v tradiční etnické medicíně jihoamerických indiánů, která postupně proniká i k nám. Z kukuřice se vyrábí mleté prášky či extrakty. Má doložený pozitivní vliv na srdeční činnost.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení