Med

Med je produkt, který vyrábějí včely medonosné ze sesbíraného nektaru nebo ze sekretů jiného hmyzu - medovice a pomocí enzymů, které mají v těle. Sladká tekutina má zlatou barvu.

Me je sladká, viskózní látka, kterou vytvářejí včely medonosné z nektaru kvetoucích rostlin. Nektar včely sbírají a přeměňují ho na med. Ten slouží jako potrava v období zimy, kdy venku nic nekvete. Medem se živí většina larev ukrytých v úlu, pouze vybraná larva, která se má stát včelí královnou dostává jako stravu mateří kašičku.

Med patří mezi nejstarší sladidlo a dodnes je velmi oblíbenou a zdravou náhradou rafinovaného cukru. Přestože má vysoký obsah cukru, dodává tělu antioxidanty, flavonoidy, zdravé enzymy a také vitamíny B, C a minerály jako draslík, hořčík, fosfor, zinek, vápník a železo. S medem byste to ale neměli přehánět, bohatě stačí lžička denně.

Med se dělí na různé druhy podle toho, z jakého zdroje ho včely vyrábí. Známý je med květový vyrobený z nejrůznějších květin, med medovicový (nesprávně lesní), med lipový, akátový atd. Pro výrobu medu jsou nezbytné medonosné rostliny.