Flavonoidy

Pojem, který se vyskytuje v souvislosti oboru zvaný etnomedicína. Jsou známé i jako bioflavonoidy nebo vitamín P. Jedná se o chemické sloučeniny, které najdeme v bylinkách, ovoci či zelenině.

 

Flavonoidy se hojně vyskytují v oblíbených doplňcích stravy a superpotravinách jako je třeba zelený ječmen, spirulina, chlorella, zelený čaj, kakao, zelí, hroznové víno a další. Jsou to vlastně přírodní barviva a zároveň antioxidanty. Najdeme je ve všech částech rostlin a hlavně v horních vrstvách rostlinných tkání (dodávají plodinám barvu). Dnes jich známe přes 4 000 a stále věda objevuje další. Patří mezi antioxidanty a mají kladný vliv na lidský organismus. Likvidují volné radikály a zpevňují žilní stěny. Flavonoidy lze užívat v podobě tablet jako umělý doplněk stravy nebo prostřednictvím bylinek, ovoce a zeleniny v jídelníčku.