Lapacho

Jako lapacho se označuje vnitřní kůra ze stromu Tabebuia serratifolia, který roste v Jižní Americe. Dále se název lapacho používá pro pojmenování bylinného čaje, kterému se často přezdívá nápoj Inků.

 

Strom Tabebuia serratifolia se vyskytuje na území států Brazílie, Peru, Bolívie, Paraguaye a Argentiny. Stromů lapacho v těchto končinách roste několik druhů, ale červená kůra lapacho, která se používá pro účely etnomedicíny i pro přípravu čaje se získává pouze z druhů Lapacho Colorado a Lapacho Morado. Stromům se daří hlavně v horských oblastech - v Andách se mohou dožívat až 700 let. Pěstovat se dá i v Evropě, ale pouze jako pokojovka.

Lapacho a čaj z něho připravený se tradičně využívá v etnické medicíně. Je dokonce tak slavný, že některé jeho účinky schválila i Evropská unie. Můžeme tedy říct, že lapacho pomáhá budovat přirozenou obranyschopnost organismu, působí příznivě na krevní tlak, činnost ledvin a vylučování. Je antioxidant a blahodárně také působí na psychiku - pomáhá k relaxaci organismu a lepšímu spánku. Proto si tento čaj bez obav dopřávejte.