Habas
Rostlina jménem habas roste hojně v Peru a patří mezi jihoamerickou odrůdu našeho známého vlčího bobu. Pěstuje se jako luštěnina a využívá se také v přírodním léčitelství.
Habas najdete na mnoha peruánských zahradách. Rostlinka patří do čeledi bobovitých, je oblíbenou peruánskou luštěninou, která obsahuje spoustu vitamínů. Habas neboli Bob obecný byl známý v Evropě ještě předtím, než Kolumbus objevil Ameriku. Bob obecný dorůstá výšky až 1 metru a patří k jednoletým rostlinám. Bílé květy se po odkvětu mění ve velké zelené lusky, které obsahují zelená semena. Před konzumací je třeba čerstvá semena blanšírovat, jsou totiž v syrovém stavu poměrně tvrdá. Habas se také suší, praží a následně mele, aby vznikla mouka. Luštěninová moučka má spoustu využití, stejně jako klasická pšeničná mouka.
Habas však hraje i důležitou roli v oblasti etnické medicíny. Obsahuje totiž široké množství vitamínů a minerálů. Často se kombinuje s fialovou kukuřicí zvanou Maiz morado.