Laskavec

Peruánský laskavec patří mezi jeden z 60 druhů rostlin rodu laskavců. Původní rostlina Střední a Jižní Ameriky se uplatňuje na poli etnické medicíny. Pěstuje se také jako listová zelenina a pseudoobilnina pro amarant.

 

Laskavec je teplomilná rostlina, která pochází ze Střední Ameriky. Před několika tisíci lety ho pěstovali už staří Aztékové a Inkové. Řadí se totiž k pseudoobilninám, stejně jako třeba pohanka obecná. Zrna laskavce se využívají stejně jako jiné pseudoobilniny, tedy pro vaření “krup” samotných nebo pro přípravu mouky. Rostlina samotná pak slouží jako potrava pro hospodářská zvířata. Mladé listy jsou vhodné i do salátu. Rostliny čeledi laskavcovitých patří mezi velmi staré, jejich pyl se našel i ve zkamenělinách z období druhohor.

Rádi byste laskavec ochutnali? Pak se shánějte po semenech amarantu, které jsou běžně k dostání v prodejnách se zdravou výživou. Amarant neboli laskavec vám určitě zachutná.