Mochyně

Rostlinku Aguaymanto budete možná znát jako Physalis peruviana nebo Mochyni peruánskou. Suché květy podobné lampionkům skrývají drobný a chutný oranžový plod bohatý na vitamín A.

 

Mochyně peruánská patří do čeledi lilkovitých. Společně s ní sem patří i Mochyně židovská, která je velmi podobná a přezdívá se jí židovská třešeň. Mochyně neboli Physalis můžete spatřit i v našich končinách. Roste na zahrádkách, koupíte ji v supermarketu, využívá se často jako dekorace, protože její suché květy připomínající malé lampiony jsou velmi pěkné na pohled. Mochyně peruánská je rostlina známá už od dob Inků, proto se její plody nazývají také jako “třešně Inků”. Inkové si ji oblíbili až tak, že ji jako jednu z mála rostlin pěstovali v královských zahradách Machu Picchu. Mochyně dorůstá výšky až 2 metrů. Její květy mají podobu zvonků jakoby ze suchého pergamenu, který uvnitř ukrývá oranžové bobule velikosti třešně. Chuť tohoto plodu je sladkokyselá, příjemně osvěžující.

Plody Aguaymanto se jedí nejčastěji v syrovém stavu, ale lze z nich připravit dobrý džem, sirup nebo je sušit a třeba namáčet v čokoládě. Rostlinka se vyskytuje na stráních And a dlouhou dobu byla nedoceněná. Platila za jídlo chudých, kterému lepší vrstvy nepřikládaly velký význam. To se ale posléze změnilo a dnes patří Aguaymanto mezi vyhledávanou pochoutku i jako součást etnické medicíny. Obsahuje velké množství vitamínu A, dále pak B, C, E i hromadu stopových prvků, které organismus rozhodně uvítá.