Andělika

Andelika3Andělika lékařská, nazývaná také děhel lékařský, je léčivá bylina, která se v přírodní medicíně používá už od středověku. Využívá se hlavně její kořen s oddenkem, který se drtí na prášek, maceruje nebo se přidává do bylinných směsí. Napomáhá k dobrému trávení, přispívá k lepší činnosti jater a celkovému pročištění organismu. Na e-shopu najdete směs s názvem Čistící keř, kde je kromě anděliky i artyčok, chanca piedra, dřišťál a pelyněk.

Její název vychází z pověry, že byla poslána anděly jako dar pro lidské zdraví. 

Jaké má zdravotní přínosy?

Dvouletá až víceletá bylina, které se přezdívá "kořen andělů" nebo "zázračný balzám”, pomáhá hlavně při zažívacích potížích. Její extrakt obsahuje látky, které stimulují tvorbu žaludečních šťáv a podporují pohyb střev. Tím se zlepšuje přirozená obranyschopnost i trávení a kromě toho snižuje nadýmání a podporuje chuť k jídlu. Andělika také působí jako přírodní antiseptikum a může pomáhat při nachlazení a průduškovém kašli. Obsahuje totiž velké množství éterických olejů. 

Andelika1Kde roste?

Andělika se původně vyskytovala v severní Evropě, zejména ve Skandinávii, na Islandu nebo v Grónsku. Ale postupem času se rozšířila a nyní na ni můžeme narazit i ve střední Evropě nebo Asii. Cíleně ji pěstují například v Německu a dokonce roste i v České republice, konkrétně se jí daří v Krkonoších. Má ráda půdy bohaté na humus, dorůstá výšky až 2,5 metru a její květ je bílo-zelený.

Jaká její část se sklízí?

Nejčastěji se využívá jen její kořen, ale to není jediná část anděliky, která má zdraví prospěšné účinky. Používají se i její zralá semínka. Ty se díky jejich aromatické vůni a ostré až nahořklé chuti využívají jako koření do salátů, polévek nebo omáček.

Pokud se chcete o rostlinách, speciálních termínech nebo o zemích a dalších pojmech souvisejících s Amazonií a etnomedicínou dozvědět více, hledejte je ve slovníku pojmů.