Artyčok

Rostlina, jejíž veliké květy se používají výhradně jako zelenina. Patří mezi superpotraviny a využívá se také v etnomedicíně. Známý je i jako alcachofa.

 

Bylina Artyčok pochází ze Středomoří. Pěstoval se ale i ve starém Egyptě, Řecku a Římě, kde byl podáván jako slavnostní pokrm. Narazit na něho můžete i v horských oblastech Peru a také českých zahrádkách - daří se mu však hlavně v teplém a vlhkém skleníku. Svým vzhledem připomíná bodlák a je to rostlina na pohled velmi hezká. Má výrazně vykrojené, stříbřitě zelené listy a modro-fialovými květy. Jeho lodyha je přímá a nevětvená a dorůstá výšky až 180 cm. Na jejím konci nalezneme baňatou a masitou hlavu, ze které se v letních měsících vytváří květ. Jako zelenina se sklízí květy ještě nerozvinuté a nevykvetlé. Artyčok má příjemnou, lehce nahořklou chuť, konzumuje se grilovaný, pečený v ragú i v polévce.

Artyčok není jen výbornou pochoutkou, ale využívá se i v léčitelství, a to hlavně jeho listy. Je věděcky prokázané, že artyčok má příznivý vliv na trávení, činnost jater, ledvin a močového ústrojí. Podporuje očistu organismu a zmírňuje následky nevhodné stravy. Obsahuje velké množství vápníku a kyseliny listové, dále pak prospěšné flavonoidy, enzymy, vitamín A a B. Další účinky zde bohužel nemůžeme uvádět, protože bylina není registrovaná u farmaceutických společností jako lék.