Artyčok

Rostlina, jejíž veliké květy se používají výhradně jako zelenina. Patří mezi superpotraviny a využívá se také v etnomedicíně. Známý je i jako alcachofa.

 

Bylina Artyčok pochází ze Středomoří. Pěstoval se ale i ve starém Egyptě, Řecku a Římě, kde byl podáván jako slavnostní pokrm. Narazit na něho můžete i v horských oblastech Peru a také českých zahrádkách - daří se mu však hlavně v teplém a vlhkém skleníku. Svým vzhledem připomíná bodlák a je to rostlina na pohled velmi hezká. Má výrazně vykrojené, stříbřitě zelené listy a modro-fialovými květy. Jeho lodyha je přímá a nevětvená a dorůstá výšky až 180 cm. Na jejím konci nalezneme baňatou a masitou hlavu, ze které se v letních měsících vytváří květ. Jako zelenina se sklízí květy ještě nerozvinuté a nevykvetlé. Artyčok má příjemnou, lehce nahořklou chuť, konzumuje se grilovaný, pečený v ragú i v polévce.

Artyčok není jen výbornou pochoutkou, ale využívá se i v léčitelství, a to hlavně jeho listy. Je věděcky prokázané, že artyčok má příznivý vliv na trávení, činnost jater, ledvin a močového ústrojí. Podporuje očistu organismu a zmírňuje následky nevhodné stravy. Obsahuje velké množství vápníku a kyseliny listové, dále pak prospěšné flavonoidy, enzymy, vitamín A a B. Další účinky zde bohužel nemůžeme uvádět, protože bylina není registrovaná u farmaceutických společností jako lék.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení