Ačokča

Ačokča známá i jako caigua či korila pochází z Jižní Ameriky. Pěstuje se pro své drobné zelené plody, které chutí připomínají papriku i okurku zároveň. Uplatnění má i v etnomedicíně.

 

Na lidově zvanou paprikookurku můžete narazit i na českých zahrádkách. Daří se jí zde docela dobře, a tak si i v našich končinách můžete dopřát její zajímavou chuť. Domovinou Cyclanthera pedata, jak se tato rostlina nazývá latinsky, je však Jižní Amerika. I zde se pěstuje hlavně jako zelenina, přičemž se využívají jak její listy, tak její plody. Řadí se do čeledi tykvovitých. Její plody vypadají jako podlouhlé papriky, chutí však připomínají spíše okurku. Ačokču si lidé dopřávají v salátech, jako dušenou zeleninu nebo jen tak za syrova. Přezdívá se jí také mexická okurka či divoká okurka. Pěstuje se totiž hojně v Mexiku, ale také v Peru a dalších teplých oblastech Latinské ameriky. Mimo to, že se jedná o chutnou zeleninu, má ačokča své místo i v etnické medicíně. Vyrábí se z ní také extrakty a kapsle a slouží jako doplněk stravy. Bohužel zde nemůžeme uvádět její léčivé účinky, protože bylina není registrovaná farmaceutickými firmami.